Γαλλία: Νεκρός διαδηλωτής σε συγκρούσεις με μπάτσους στην Τεστέτ

Σύμφωνα με ανακοίνωση καταληψιών της κοινότητας ZAD της Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ, τη νύχτα του Σαββάτου 25 Οκτώβρη, προς την Κυριακή 26, ένας διαδηλωτής, ονόματι Ρεμί σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν τη διαδήλωση ενάντια στην κατασκευή φράγματος κατά μήκος του δάσους Σιβάν στον υδροβιότοπο της Τεστέτ, στο διαμέρισμα της Ταρν (νότια Γαλλία).

Περίπου 7.000 άτομα βρέθηκαν στη ZAD (Ζώνη προς Υπεράσπιση) της Τεστέτ ύστερα από μήνες αστυνομικών επιθέσεων και καταστροφών εις βάρος του υδροβιότοπου και των καταλυμάτων όσων τον υπερασπίζονται. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες κόσμου συγκρούστηκαν με τις κατασταλτικές δυνάμεις που προστάτευαν το εργοτάξιο του υπό κατασκευή φράγματος, κάνοντας έτσι αισθητή την οργή τους και επιχειρώντας ν’ ανακόψουν την επανέναρξη των εργασιών, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη.

Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και διασποράς, όπως και δακρυγόνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών από την Τεστέτ, ο Ρεμί κατέρρευσε αφού χτυπήθηκε από ρίψη χειροβομβίδας ενώ στη συνέχεια το σώμα του έπεσε στα χέρια των δυνάμεων της τάξης.

Οι Αρχές αρνούνται να κάνουν κάποια δήλωση σχετικά με το θέμα μέχρι τη δημοσιοποίηση της αυτοψίας τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να στιγματίζει τους διαδηλωτές, ενώ επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια αναμεταξύ τους με στόχο να κουκουλώσει το συμβάν. Ξέρουν καλά όμως πως, ό,τι και να κάνουν, αυτός ο θάνατος θα έχει εκρηκτικές συνέπειες.

Βίντεο από βραδινή διαδήλωση της 26ης Οκτώβρη στην πλατεία Λιμπερασιόν της κοντινής πόλης Γκαγιάκ, όπου ο κόσμος φωνάζει: ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!

Καλέσματα ενάντια στην κρατική βία και λοιπές ενημερώσεις για δράσεις, στη Νάντη και αλλού: zad.nadir.org & nantes.indymedia.org